Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu 16. Toplantısı Giresun Belediyesi ev sahipliğinde New Jasmin Otel’de başladı.Toplantıya Avrupa’dan 11,Türkiye’den 20 Belediye Başkanı olmak üzere toplamda 80 kişi katıldı.
Açılış konuşması yapan Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Heinz Lehmann, Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesinin kendilerini çok mutlu ettiğini, yerel yönetimler olarak bu sürece katkı sağlamak için burada olduklarını söyledi.
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, bu tarihi toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirterek; “ Yaşayan ve Yaşatan Kent Giresun’a hepiniz hoş geldiniz” dedi.
Heinz Lehmann: (AB BÖLGELER KOMİTESİ TÜRKİYE GRBU BAŞLANI )
Türkiye’yi AB’ye daha çok yaklaştırmak için toplandık. Bu olağan üstü güzel kente bizleri davet eden Kerim Aksu’ya teşekkür ediyorum. Türkiye’nin daha fazla şeffaf olması gerekir. AB’nin bir mevzuatı var. Bu tüm ülkelere ortak bir eşik oluşturuyor. Ekonomik istikrar, krizlerin atlatılması için bizlere yol gösteriyor.Dünya da düşmanlığın yerini, işbirliği ve barış almalıdır.AB içersinde belirli bir AB şüphecileri var.
AB içinde Kıbrıs gibi ilave sorunların ortaya konması da söz konusu . Bu noktada Türkiye’nin ifade özgürlüğü, sosyal medya ve toplanma özgürlüğü bağlamındaki tutumunun AB standartları ile uyumlu olmadığı yönünde eleştiriler oluyor. Oysa AB bu konularda üye ülkeleri ilerileri götürmeyi hedefliyor. Ekim 1’de kabul edilmiş olan Katılım Anlaşması ile birlikte Türkiye yol haritasını onaylamış durumda. Bu yararlı bir gelişme.
Irak ve Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliği gerekli. Türkiye’nin bu konudaki çabaları ve 1.5 milyon Suriyeli ağırlamasını takdir ediyoruz. AB komisyonu da bu konuda ilave bir destek paketi göz önünde bulunduruyor. Türkiye’nin dinamik ekonimisi de ülke refahına ve Avrupanın refahına katkıda bulunmaktadır. AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler iki tarafa yarar sağlamaktadır.
Türkiye ticaretini yüzde 38’ini Avrupa ile yapıyor. Gümrük birliği karşılıklı ticari ilişkimize hız kazandıracaktır. Bu enerji güvenliğini ve enerji transferini de içermelidir. Bu konular katılım müzakerelerinin konusu olarak Türk hükümetince de el alınmaktadır. Bunun devam etmesi önemlidir. Bölgeler komitesi olarak bizler ortak Avrupa değerlerini savunmakta ve şeffaflık gibi ilkeleri savunmaktayız. Bu ilkeler yasam standartlarını iyileştirmiştir.Türkiye’nin AB’ne girmesi için çalışmaya devam edeceğiz.
Kerim Aksu Giresun Belediye Başkanı : (EV SAHİBİ)
Giresun fındığın başkenti kirazın anayurdu diye geçer. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki 81 il içerisinde kadın ve erkek yaşamının en uzun olduğu kent. Sayın Heinz Lehmann’la Giresun’da STK’ları gezdik. Kendileri de gözlemledi biz aslında AB’ye girmiş bulunmaktayız. Var olan diyalogun sürmesinin yararlı olacağına inanıyoruz. Brüksel’deki toplantıda heyetinizi Giresun’a davet ettik. sizlerde bu davete icabet ettiğiniz için bütün katılımcılara minnettarız. Burada alınan kararların faydalı olacağına inanıyorum. AB süreci 1959 da Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun (AET) kurulmasıyla başlıyor. 1964’den beri girmeyi beklediğimiz bir süreç. Batının bize matematiksel, bizim de ona duygusal baktığımızı söylemiştim. 2013 yılına kadar hiçbir başlık açılmadı. En son açılan başlıkta belediyeleri ilgilendiren bir başlık . Müzakere başlığının bir yıl önce açıldığını da biliyoruz. Ama ilerlemesi konusunda bilgi sahibi değiliz. Umarım sorunsuz tamamlanır, bu baslıkla ilgili görüşmeler. Belediyelerin verecekleri kararlarda özgür olmalarını istiyoruz. Belediyelerin AB içinde önemli önemli roller oynayacağına inanıyoruz. Müzakerelerde tıkanıklık yaşansa bile AB ile ilişkilerimiz sürmektedir. Bizler çeşitli vesilelere AB kurumları ile işbilikleri gerçekleştirmek arzusundayız. Diyoruz ki biz sadece AB’nin fabrikalarını ekonomisini istemiyoruz. İnsan haklarını, özgürlüklerini , şeffaflığını istiyor ve bunların gerçekleştiği bir ülkede yaşamayı hayal ediyoruz. AB yolundaki çabamız devam edecek, sadece ekonomik kazanımlar için bir çaba değil bu. Bağımsız yargı, insana saygılı bir toplum için AB direncimizi sürdüreceğiz. AB üyesi bir çok ülke nüfusunda daha fazla 5 milyon Türk Avrupa’da yaşıyor. AB şu endişeyi taşıyor. Türkiye’yi alırsan Türkiye boşalıp AB’ye akar diye. Ben bunun tam tersini düşünüyorum. Avrupa Türkiye ye gelecek. Türkiye çok güzel bir ülke, işte Giresun etrafınıza bakının bu güzellik bırakılıp başka yere gidilir mi. Bunun yanında Türk halkının yaşam standını artırmamız gerekir. Ülkemizde kutuplaşmayı, ayrışmayı ortadan kaldırmamız gerekir.