Balıkesir’deki Giresun’dayız, Aslında burası Balıkesir Savaştepe’nin eski ismi.
Balıkesir’in milli mücadele döneminde öne çıkan ve ismini direkt Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önerdiği Savaştepe Balıkesir merkezine 40 km uzaklıkta tertemiz doğasıyla tanınan bir ilçe. Ayrıca ismini de milli mücadele zamanında gösterdiği kahramanlıktan almış bir yer. Doğal güzellikleri, tarihi dokusu, imza attığı zaferlerin dışında lezzetli meyve sebzeleri ile biliniyor. Söylemeden geçmeyelim Savaştepe, aynı zamanda şifalı kaplıcası, peri bacaları ve Türkiye’nin 5.büyük mağarası ile de ziyaretçi topluyor. Merkezi konumdaki Savaştepe’ye hem demiryolu hem de karayollarıyla ulaşabiliyorsunuz.
Giresun ile Savaştepe’nin ne alakası var değil mi?
Savaştepe tarihi M.Ö 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu bölge kuzey ve güney yolları arasında ticaret kervanları için bir uğrak yeriymiş. Bu konumu bugünkü ilçe merkezine 2 km mesafede Kerasai Antik Kentinin kurulmasını sağlamış. Bölgede Perslerin ardından Bergama Krallığı ve Roma hakimiyeti olmuş. Savaştepe 1354 yılında Osmanlıların eline geçmiş. Bu aşamadan sonra bölgeye Türkmen topluluklar yerleştirilmiş. Kerasai ya da Kerasais adı Türklerin bölgeye hakim olmaları ile “Kiresin ” ya da “Kilesin” şeklinde, sonraları ise “Giresun” şekline dönüştüğü anlaşılıyor. Kurtuluş Savaşında gösterilen mücadelenin bir sonucu olarak bölge Savaştepe adını almış. Eski ismi Giresun olan şehrin adının Savaştepe olmasını Meclis’e Gazi Mustafa Kemal Atatürk önermiş. Meclis kararıyla Giresun olan ilçenin ismi Savaştepe olmuş.
İlkçağda Savaştepe Tarihi, Cumhuriyet Arşivinde Savaştepe, Milli Mücadele’de Savaştepe ve Savaştepe’de Yörükler ve Türkmenler isimli kitaplarım var. İlçemizin adı Kerassa (Lidya Krallığı), Kerasai (Helenistik dönem), Keraseis (Roma) Kerasountos (Bizans), Kerasin (1495 Osmanlı), Kiresin-Giresin (1530 Osmanlı), Giresun-Kiresun (1570 Osmanlı) olarak tarihsel süreçte bu hali alıyor. halk arasında Kilesin kullanılmış, çocukluğumuzda ihtiyarlar Savaştepe pazarı değilde Kilesin pazarına gidiyoruz derlerdi.
12 şubat 2024’de yazmayı unutmuşum Cumhuriyet döneminde Giresun olarak kullanılıyor. 5 haziran 1936’da Şükrü Kaya (İçişleri bakanı), İsmet İnönü (Başbakan) ve Mustafa Kemal (Cumhurbaşkanı) imzalı üçlü Kararname ile Savaştepe adını alıyor. Bu ismi almasına İzmir Kuzey cephesine taarruz eden Yunan kuvvetlerine karşı 29 Haziran 1920’de ilçenin kuzeyindeki Çomaklı Tepesi merkezli cephede savaşların yapılması etken olmuştur. Çomaklı Tepesi merkez olmak üzere tepenin batısındaki Kızılhisar (Yeşilhisar) Köyü’nden tepenin doğusunda yer alan Karaçam (Muhacir Karaçam) Köyü’ne kadar 5 kmlik bir cephe hattında savaşlar yapılıyor. Çomaklı tepesinde 61. Tümen komutanı Albay Kazım paşa (Özalp) batıda Eşenli Çerkez Yusuf Bey ve doğuda Keçecizade ve ihtiyatda Yüzbaşı Kemal Bey (Balıkesir) cepheyi yönetiyor