Osmanli dan gelen bir gelenekle 200 yili askin bir süredir babadan ogula geçen bir ustalikla Mayis Helvasini yapan ve satan Ahmet Günaydin (Seker Ahmet), Mayis Helvasi Bulancak a özgü bir tatlidir.
Hatta Giresun Merkez dâhil birçok ilçede Mayis Helvasi ni bilmeyenler var. Benim dedelerimden gelen bir bilgi birikimle 100 yili askin bir süredir aile gelenegi olarak biz bu isi yapiyoruz. Bu sayede hem geçimimizi sagliyoruz, hem de Bulancak in kültürel bir mirasi olan Mayis Helvasi ni gelecek nesillere de aktarilmasi adina bu ise devam ediyoruz.
Mayis Helvasi’nin yapiminda meyan kökü, seker ve limon tuzu kullandiklarini belirten Seker Ahmet; Findikli ve cevizli çesitlerini de yapiyoruz. Meyan kökü özellikle mide rahatsizligi olanlar, gastrit ve ülser sikâyeti yasayanlara doktorlar tarafindan da tavsiye edilen bir bitkidir. Bu bakimdan doktorlar Mayis Helvasi’ni tavsiye ederler. Mayis Helvasi, kaymak kivaminda, köpüksü bir yapidadir ve yemesi çok hos bir tatlidir. Örnegin baklava yediginizde 3 ya da 4 dilimde tikanirsiniz ama Mayis Helvasi, tatli olmasina ragmen fazla yediginizde bile midenize dokunmaz. Karaciger dostu olan dogal bir tatlidir. Her yastan insan gönül rahatligi ile yiyebilir.
Mayis Helvasi’nin satisi Nisan ayinin ortalarinda baslar ve Mayis ayinin sonuna kadar devam eder. Kisa bir dönemde üretimi yapilmasinin sebebi ise meyan kökünün yalnizca bu dönemde Mayis Helvasi için uygun olmasidir.
Bu lezzetli Mayis Helvasi tatlisi firsatini kaçirmak istemeyenler evlerinde bir miktar biriktirmektedirler. Bulancak ta, Giresunumuzun diger ilçelerinde, komsu illerde ve büyük sehirlerde yasayan hemsehrilerimiz simdiden fazla fazla alarak Mayis Helvasi sezonunun bitiminden sonra da bu tatla damaklarini tatlandirmaktadirlar.
Biz de günübirlik kulanim için alanlara uzun vadeli olarak Mayis Helvasindan istifade etmeleri için evlerinde stoklamalarini tavsiye ediyoruz seklinde konustu.
Kaynak: Bulancak Ajans