KÜLTÜR SANAT

DADDARASIZ 1 YIL GERİDE KALDI

Giresun sosyal hayatının renkli simalarından Daddara Mehmet (Mehmet Yüksel) ölümünün 1. yılında hazırlanan bir programla anılacak.

Giresun’da sosyal hayatın içinde olan ve Gazeteciler Derneği Başkanlığı da yapan ünlü trompet sanatçısı Mehmet Yüksel ölüm yıl dönümü olan 30 Mart tarihinde Giresun Belediyesi Vahit Sütlaş sahnesinde kurucusu olduğu Müzik Dostları Derneği ile ortaklaşa bir program ile anılacak.

Giresun Belediyesi ve Giresun Müzik Dostları derneğince Daddara Mehmet Yüksel’in ölümünün 1.yılı sebebiyle 30 Mart Cumartesi akşam saat 20:00 Vahit Sütlaç Sahnesinde anı ve sanat gecesi düzenlenecek.

Düzenlenecek olan bu anlamlı geceye tüm Giresunlular davet edilirken yaşamı boyunca kalemini ve müzik aletlerini hiçbir zaman elinden bırakmayan merhum Mehmet Yüksel abimizi birkez daha saygıyla anıyoruz.

Mehmet Yüksel’in Hayatı;

1941 yılında Giresun’un Merkez Bayazıt köyünde doğan Mehmet Yüksel yaşam şartlarının zorluğundan ayakkabısını bile bağlayamazken ayakkabıcıda çalışmaya başladı.

1952 yılında kendi elleriyle yaptığı kemençeyle müzik dünyasına adım attı. Bu sevdası uzun sürmeyerek bağlamaya merak duydu. Askerlik yıllarında ilk kez üflemeli çalgılarla tanışan Mehmet Yüksel, bu süre içerisinde trompet çalmayı öğrendi. Askerlikten sonra memlekete dönerek dağlarda trompet çalan, karşı köylerden duyulan ve kulaklara yabancı olan bu sese datdara dattara yakıştırması yapan köylülerin Dattara geldi, Dattara gitti diye Mehmet Yükseli konuşmalarından dolayı bundan sonra Dattara Memed lakabıyla anılmaya başlandı.

Askerde öğrendiği trompeti gittikçe daha iyi çalmaya başlayan Dattara Memed, ilerleyen zaman içerisinde yakın arkadaşlarıyla bir araya gelerek Giresunun ilk orkestrası olan MEDLER Orkestrası’nı kurdu. 1957 yılında Musiki Cemiyetinde görev alarak sanat alanında kendini kabul ettirmiş birçok sanatçıyla çalışma imkanı buldu. Can Akenginin şiirleri ve güfteri kendine ait olan 15’e yakın türkü besteledi. Onun bu çalışmaları TRT’nin de dikkatini çekerek kendisiyle birçok kez söyleşi gerçekleştirdi.

1970’li yıllarda Spor yazarı olarak başladığı gazetecilik yaşamına, birçok ulusal gazetenin il temsilciliği görevini de üstlendi. SEKA kağıt fabrikasından emekli olduktan sonra Çağlar Basımevini kurdu. Gazeteciler Cemiyeti ve Musiki Cemiyeti başkanlığı yaptı. Ömrünün sonuna kadar ne müziği bıraktı ne basını, o gönül adamı, bir Giresun sevdalısı olarak yaşadı. Yaşama hep gülen yüzlerle bakan Dattara Memed 3 Mart 2012 günü aramızdan ayrıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.