Devlet Bakani Hayati Yazici, çesitli açilis ve temaslarda bulunmak üzere geldigi Giresun da memurlarla yürütülen toplu sözlesme görüsmelerine iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Giresun Valisi Mustafa Yaman i makaminda ziyaret eden Yazici, gazetecilerin sorusu üzerine dünkü görüsmelerde sonuç alinmasinin beklenmedigini etti. Yazici, “Dünkü toplanti sonucunun kesinlikle referandumla dogrudan bir baglantisi yoktur. Ama yillardir memur sendikalarinin önemli taleplerinin basinda toplu sözlesme hakki, grev hakki ve siyaset yapma hakki geliyordu. Yani mali ekonomik taleplerinin ardindan hemen bu talepler geliyordu.” dedi.
Geçen sene toplu sözlesme ve grev hakkinin hemen hayata geçirilmesinin mümkün olmadigini, bunun yasal zemininin olusturulmasi gerektigini belirterek tüm taraflarin istirakiyle bir çalistay önerisinde bulunduklarini hatirlatan Bakan Yazici, “Bu çalistay önerimiz 9-10-11 Subat 2010 tarihinde Kizilcahamam da gerçeklestirildi. Bu çalistayin sonuçlarini dikkate almak suretiyle anayasa degisikliginde anayasanin 53. maddesi ve 53 maddeye paralel olarak 128. maddesinde degisiklik yapildi. 53. maddede memur statüsündeki kamu çalisanlarinin toplu görüsme degil toplu sözlesme yapma suretiyle ekonomik haklarinin saglanmasinin yolunu açtik. Bu degisiklik gerçeklesirse, haklarin nasil kullanilacagi ve degisiklik metninde ön görülen kamu görevlileri yüksek hakem kurulunun hasil olusturulacagi, emeklilerin bundan nasil faydalanabilecekleri çikartilacak yasa ile düzenlenecek. 128. maddede ise kamuda çalisanlarin ekonomik sosyal haklari kanunla belirlenir diye bir düzenleme var. Biz 53. maddede toplu sözlesme ile hak belirlemesini hayata geçirirken 128, maddede toplu sözlesme ile hak belirlenmesi hariç diger konularda bir düzenleme yaptik.” seklinde konustu.