FINDIK

FINDIK’IN BAŞI DERTTEN KURTULMUYOR!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, 23 Haziran’da başlaması planlanan fındıkta tahmini rekolte çalışmalarının hava şartları nedeniyle sekteye uğradığını açıkladı.

Fındıkta yaşanan zirai don sonrasında çeşitli polemiklere neden olan rekolte rakamları oluşturulan komisyon tarafından çotanak sayımı ile belirlenecekti. Ancak hava şartları nedeniyle rekolte belirleme çalışmalarına henüz başlanamadığı belirtildi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin yaptığı açıklamada “Geçtiğimiz yıllarda karanfil sayımı ile yapılan rekolte tahminleri daima yanıltıcı olmuştur. Çünkü fındık hasadı başlayıncaya kadar risk altında olan bir üründür. Karanfil sayımı ise rekolte belirlemede çok erken bir yöntemdir. Bu yüzden hasada bir,bir buçuk ay kala çotanak sayımı yapılmakta ve daha güvenilir bir yöntemdir.2014 yılı tahmini fındık rekolte çalışmaları da Fındık Araştırma İstasyonu, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Üniversite, Ticaret Borsası, Ticaret Sanayi Odası ve Ziraat odalarından oluşan komisyon daha önceden belirlendiği gibi 23 haziranda çotanak sayımı ile yapılacaktı. Ancak hava şartlarının Yağmurlu olması nedeniyle rekolte çalışmaları başlayamamıştır. Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte Eynesil ilçemizden başlayarak bütün ilçelerimizde çalışmalar yapılacaktır” dedi.

Fındık hasadına iki aydan az bir zaman kalmasına rağmen hala risk altında bulunduğunu da ifade eden GZO Başkanı Musa Keskin “Fındık hasat dönemine kadar risklidir. Önce zirai don endişesi, sonra yağmur ve fırtına. Ardından ise hava sıcaklıklarının artmasıyla yanma tehlikesi bulunmaktadır.Fakat bu günlerde yapılacak çotanak sayımında temmuz ayında yanma riski de göz önünde bulundurularak bir tahmin yapılacaktır. Bizim tahminlerimize göre 250 rakımın üzerinde zirai don etkisi görülen Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon sahil kesiminde 150 bin ton civarında bir rekolte beklemekteyiz. Batı bölgesinde ise bu rekolte 250 bin ton civarında olabilir” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.