FINDIK

FINDIK’TA KÜLLENMEYE YERLİ İLAÇ GELİYOR

Türk bilim adamları, TÜBİTAK öncülüğünde yürütülecek projeyle fındıkta küllenme (küf) adı verilen hastalık için ilaç geliştirecek.

Giresun Ticaret Borsası (GTB) organizatörlüğünde üniversite ve araştırma kurumlarının birlikte çalışmasıyla ortaya çıkarılacak ilaç sayesinde üreticinin küllenme hastalığının oluşturduğu zarardan korunması hedefleniyor.

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, küllenmenin iklim değişikliklerinde görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Küllenme hastalığının çok rutubetli ve az rutubetli ortamlarda geliştiğini belirten Temel Yanıkoğlu, “Çok sportmen, dayanıklı, çabuk yayılabilen, çok da önemli mücadele gerektiren bir bakteri çeşidi. Bu hastalıkla mutlaka mücadele gerekiyor” dedi.

Küfün başlangıcının ve gelişiminin önlenmesine yönelik topyekun çalışma başlattıklarını ifade eden GTB Başkanı Temel Yanıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi öncülüğünde Giresun Ticaret Borsası, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tokat Gazi Osmanpaşa Ziraat Fakültesi ile birlikte TÜBİTAK-1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında proje gerçekleşecek.” dedi.

Temel Yanıkoğlu, çalışmalar için Adana’daki mikrobiyolojik laboratuvarın kullanılacağını belirterek “Proje yaklaşık 15 milyon liralık yatırım gerektiriyor” diye konuştu.

İlaç ithalatına gerek kalmayacak;

Projeyle geliştirilecek ilaç için tamamen yerli kaynakların kullanılacağını vurgulayan Temel Yanıkoğlu, şunları kaydetti: “İlaç tamamen Türk bilim adamları tarafından yapılacak ve başarı sağlanacak. Amacımız ilacı Türk bilim adamlarının yapması ve paramızın dışarıya gitmemesini sağlamak. Bizim özelliğimize göre bir ilaç olsun. Çünkü dışarıdan gelen ilaçlar ya üzüme göre oluyor ya da incire göre oluyor. Fındıkta pek verimli olamıyor.” diyerek yerli ilaçı anlattı.

Projenin 3-4 yıllık süreceğini söyleyen Temel Yanıkoğlu, çiftçilerin ilaçtan memnun kalacağını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.