Uncategorized

FKB Bildiginiz Gibi

 

Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi nin seçimli 2008–2009 Isyili Olagan Genel Kurulu Efit Entegre Salonun da yapildi ve delegeler Bayraktara verdigi oylarla FKB’ nin durumundan memnun olduklarini gösterdiler.
180 delegenin katildigi genel kurutla Lütfi Bayraktar Yönetimi 115, Levent Agca Yönetimi 65 oy aldi.

 

Birlik istiraklerinden EFIT A.S. Sosyal Tesisleri toplanti salonunda gerçeklesen olagan Genel kurula Salih Erdem ve Yasar Pamuk, birlik eski yönetim kurulu üyeleri ve delegeler katilidi.

Genel kurulda, 2008–2009 isyili denetim ve yönetim kurullari raporlari, 2008–2009 isyili bilanço, envanter ve gelir-gider farki hesaplari, yönetim ve denetim kurullari üyeleri maddeleri görüsülerek ayri ayri ibra edildi.

 

2008-2009 isyili bütçe ve çalisma programlarinin karara baglandigi genel kurulda, birlige bagli kooperatiflere alimi yapilan 2005 ila 2008 yillari arasinda findiklarin satislari sonucu olusan menfii gelir-gider farklarinin ek ödeme ile karsilanip karsilanamayacagi, birlik tarafindan açiklanan fiyatlardan 2005 ve 2006 yili ürünlerinden Bakanlar Kurulu karari dogrultusunda TMO ya satilanlarin disinda yapilan satislari birligin genel kuruluna sunulmasi hususlari görüsüldü, oy birligiyle kabul edildi. 

 

 


 

KOOPERATIFLERIN BIRLESTIRILMESI TARTISMA YARATTI

FISKOBIRLIK e bagli kooperatiflerin son 3 is yilindaki zararlarin dikkate alinarak Ana sözlesmenin 14. maddesi kapsaminda birlesme yoluyla azaltilmasi maddesinin görüsülmesi maddesinin görüsmesi sirasinda tartismalar yasandi. Bazi delegeler kooperatiflerin birlestirilmesine tepki gösterirken, yapilan oylama sonrasi gündem maddesi kabul edildi.
 


GAYRIMENKUL SATIS YETKISI
 


Birlik yönetim kurulu kararlarina dayali olarak genel kurula sunulmasi gereken konularak görüsülerek, Giresun, Istanbul ve Trabzon’da bulunan 10 adet gayrimenkullerin satisi ile ilgili olarak yönetim kuruluna yetki verildi.


 

 

 

 


ÖZER AKBASLIGiresun Kooperatif Delegesi ve Giresun Ziraat Odasi Baskani ;


Malumunuz 14 Temmuz 2009 tarihinde tarim bakanligimiz tarafindan hazirlanan ve tarim bakanligimiz tarafindan istirak edilen toplantida bir findik stratejisi açiklandi.
Bu findik stratejisinin üzerinden 6 aya kadar zaman geçti.
Bu konuda birçok delege arkadasimin bilgi sahibi oldugunu düsünmüyorum. Bu strateji ile önümüzdeki günlerde bizleri neler bekliyor pek hasir nesir olunmadi.
Türkiye’nin bugüne kadar farkli kurum ve kuruluslarin findiga bakis açisi vardi. Bu bakis açisi ile buna bir farklilik getirildi. Dediler ki 14 Temmuz’dan itibaren findigi alarak findigi destelemeyecegiz denildi. Bireysel olarak parayla destekleyecegiz denildi ve kararname çikti. Sikinti yok.

Findigini pazara götüren Hasan amcanin hiçbir alternatifinin olmamasidir findik strateji. Bir seyi serbest piyasaya birakirken altyapinin hazirlanmasi lazim. Bunlarin basinda üretici örgütlerinin güçlü olmasidir. Üretici birliklerinin güçlü olmadigi serbest piyasada serbst piyasanda bahsedilemez. Lisansli depoculuk yok… Üreticinin üçüncü bir alternatifi olmali. Onun içindir ki Lisansli depoya götürmelidir. Biraktigi findigin karsiliginda senet almalidir.
Bu alt yapi yok, üretici örgütleri güçlü degil findik serbest piyasada. Hayirli ugurlu olsun. 2009 yilinda bu anlasilmadi. 
Biz bu ise kafa tutamadik. Strateji açiklandi Ziraat Odalari olarak ortak basin açiklamasi yaptik. Pesinden FKB YK bununla ilgili bir açiklama yapti. Genel Müdür görüs bildirdi. Biz dahil yaptigimizin hepsi bu.Bizim hükümete gidip üretici örgütlerini güçlendirin dememiz lazimdi. Bunun kavgasini verebilirdik. Hemen yani basimizda Yunanistan’da üretici bütün traktörler sinir kapilarini kapattilar.

750 rakim üstündeki yaptigiz kampanya sonuç verdi. Yeni bir sayfa açabiliriz.Bu isi geç miyiz geç sayilir miyiz bilemiyorum ama bir seyler yapabilecegimizi düsünüyorum. Bunun için FKB bir komisyon olusturmali. Bir çekirdek komisyon olusturmaliyiz. Satis yapmaktan onu bunu satmaktan findigi unuttuk. Bu isi takip edip kotarmamiz lazim. Aksi takdirde önümüzdeki g ünlerde çok sikinti çekecegiz. Tarim Kayit sisteminde halen 646 bin hektarda findik alani var deniliyor ancak hükümetin Findik Tarim Grubu ile yaptigi arastirmada 700 bin hektar. 
Stratejinin temel amaci; Türkiye mahsulün bol oldugu yillarda 800 bin ton findik üretiyor, 200 bin ton findik fazla. Sunlari söktürelim findigi 650 bin ton üreten ve satan ülke oluruz idi. Temel çikis noktasi bu idi.Eylül ve Ekim ayinin arz fazlasini çözmeden findigin sorununu nasil haleldecekseniz. Mesele Eylül ayini çözebilmek. Parçali küçük üreticinin sorunlarini çözebilmek.
Findik tarim alanlarinin küçülterek üretiminin dengelenmesinin çözüm olacagina 10 yil için inaniyorum.
Çikolata üretimi her yil % 4-4,5 büyüyor. Findigin gelecegi güzel ve parlaktir. Ama biz bu süreci yönetemiyoruz. Bizim bu stratejide FKB, Kooperatifler diger kurumlarla bir araya gelerek bir çalisma yapilmasi lazim. Bir çalisma grubu oturalim ortaya çikan sonucu kitapçik halinde üyelere gönderelim, sonra bölge milletvekillerini bakanlari ziyaret edelim bir seyleri koparalim.
Basta sahsimi elestirerek eksiklerimiz var. FKB’nin önderliginde bir araya getirtelim, süratlice findik çiftçisi adina bir durus ortaya koymamiz gerektigine inaniyorum.


 


 

MEHMET SARGIN FISKOBIRLIK Genel Müdürü

 

Findik stratejinin çikis noktasi dogru hedefi ve argümanlari yanlistir. 750 bin ton findik üretilmesine ragmen her yil 150 bin ton findik elde kalmaktadir. Ancak Türkiye’nin nüfusu sürekli artmaktadir.
Hedefi kesinlikle yanlistir. 700 bin hektar alani 400 bin hektara çekmek çok yanlistir ,“ diye konustu.
Sargin, Akbaslinin yeni findik stretesileri hakkinda çok önemli fikirleri oldugunu belirterek,” Bunlari degerlendirmemiz için bir komisyon olusturabiliriz,” dedi.
Daha sonra seçime geçildi ve yönetime su isimler girdi.

 



Lütfi Bayraktar                       (Kocaeli)
Nihat Sahin                            (Giresun)
Sitki Sarman                          ( Ordu)
Ömer Çebi                              (Arakli)
 

Denetim Kurulu
 


Hasan Serdar                           (Fatsa)
Murat Güler                             (Akçakoca)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.