YENİYIL MESAJLARI

ARŞİV

Giresun da Sonbahar Sap Asisi Kampanyasi

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünden yapilan yazili açiklamada, 2011 yili Hayvan Hastaliklari ile Mücadele Programi ve AB Mali destekli “Türkiye de Sap Hastaliginin Kontrolü Projesi” kapsaminda, Giresun merkez ve ilçelerinde sonbahar dönemi Sap Asilama Kampanyasi saha çalismalarinin basladigi belirtildi.


30 Kasim da sona ermesi planlanan kampanyada 2 ayliktan büyük tüm büyükbas hayvanlarin asilanacagi, kullanilacak asilarin bakanlik tarafindan proje kapsaminda tahsis edileceginin ifade edildigi açiklamada, “Halk arasinda tabak olarak ta bilinen sap hastaligi bütün çift tirnakli hayvanlarda rastlanan çok bulasici viral bir hastaliktir. Agizda, tirnakta ve memelerde yaralar olusturan bu hastalik, süt veriminde yüzde 15, et veriminde yüzde 10 verim kayiplarina neden olur. Özellikle buzagi ve kuzular hastaliga karsi son derece hassas olup yüzde 80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastaliktan korunmanin yolu, hayvanlarin alti ay aralikla yilda iki kez (ilkbahar, sonbahar) asilanmasidir. Hayvancilik isletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemlere ile disaridan yeni satin alinan hayvanlara sap asisi yapilip yapilmadigina dikkat edilmelidir” denildi.


Açiklamada, saha çalismalarinda, ayrica Küçükbas Hayvanlarin Asilanmasi ve Küpelenmesi Projesi kapsaminda, bu yil dogan (kuzu-oglak) koyun-keçi vebasi asisi uygulandigi, numarali kulak küpesi takilarak elektronik ortamda veri tabanina kaydedildigi bildirildi.


5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanununun 4. maddesi geregince yetistiricilerin hayvanlarini asilatmalari zorunlu oldugu, buna uymayanlar hakkinda 5 bin 385 lira idari para cezasi uygulanacaginin vurgulandigi açiklamada, sunlar kaydedildi:


“Asi uygulanmamis hayvanlarin il ve ilçe disina sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner saglik raporu verilmemekte, hayvancilik tesvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadirlar. Asilama kampanyasi, Giresun merkez de Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürlügü, ilçelerde ise Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlükleri tarafindan yürütülmektedir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarina asi yaptirmalari ve daha ayrintili bilgi almak için il ve ilçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.”


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.