ARŞİV

Hakan Adanir; Kati Atik Tesisi Çöpe Çözüm Degil

Adanir, yaptigi açiklamada, dünyada çöp sorununa yönelik standart bir çözüm yolunun olmadigini, her ülkenin kendine göre bir yöntem uyguladigini söyledi.


Avrupa da çöpün çogunlukla ambalaj atigi seklinde oldugunu, evsel atigin çok az seviyede olustugunu ifade eden Adanir, ” Bizde hem ambalaj atigi hem de evsel atik çok fazla. Dolayisiyla Avrupa ya göre daha büyük bir problemle karsi karsiyayiz” dedi.


Bundan 20 yil öncesine kadar semt pazarlarindan alisveris yapilip eve gelindiginde hiçbir ambalaj atiginin ortaya çikmadigini animsatan Adanir, sunlari söyledi:


“Ancak günümüzde on poset dolusu alisveris yaptiginizda, bunun karsiligi olarak on poset dolusu ambalaj atigi ortaya çikiyor. Yöresel tüketim aliskanliklari kayboldukça, insanlar dünyanin degisik yerlerinden yiyecek, giyecek, mobilya ve diger malzemeleri getirdigi sürece çöp sorun olmaya devam edecektir. Atik problemini çözmekte yerel kalkinma çok önemli bir metottur. Ayrica çöp bir kültür problemidir.”


Adanir, geri dönüsüm isleminin çöp probleminde sadece depolama alani sorununu çözecegini vurgulayan Adanir, “Üretilen çöpün ve atilan maddenin büyük bölümünü geri dönüstürebilseniz dahi, sorunun çözümü yolundaki en önemli etken her bireyin az çöp üretmeye gayret etmesidir” diye konustu.


-Kentin çöp sorunu-


Giresun un çöp sorunun çözümlenmesi amaciyla kati atik birligi kuruldugunu ve bu birlige Giresun un sahil kesimindeki ilçelerin üye oldugunu hatirlatan Adanir, konusmasina söyle devam etti:


“Görele nin Çavuslu beldesindeki kullanilmayan tas ocagina geri dönüsüm ve depolama tesisi yapilacak. Burasi Giresun ve çevre belediyelerinin en az 50 yil çöp sorununu çözecektir. Suan merkezdeki çöp depolama alanina her gün 100 ton çöp dökülüyor. Olusan çöp dagi kötü görüntü olustururken, çevreye yaydigi pis kokuda insanlari rahatsiz ediyor. Çavuslu daki alan çok büyük ve uzun yillar Giresun ve çevre belediyelerin çöp sorununu çözebilecek kapasitede. Burada geri dönüsüm için iyi bir proje hazirlaniyor. Bizde sivil toplum örgütleri olarak bu tesislerin ne kadar nitelikli olup olmadigini kontrol ediyoruz.”


Giresun sehir çöplügünde geri dönüsüm isçisi olarak çalisan Nuri Genç ise alana her gün ortalama 14 kamyonun çöp bosalttigini belirterek, “Kagit ve plastik gibi malzemeleri önce ayristirip sonra makineyle presliyoruz. Burada preslenen malzeme kamyonlarla Samsun daki geri dönüsüm fabrikasina gidiyor ve orada geri dönüsümü saglaniyor. Geri dönüsüm yapilmadigi taktirde bir çok madde dogada çok uzun süre kalacak ve bu durum büyük çevre sorunu olusturacak. Burada yapilan ayristirmayla bir nebzede olsa bunu önlemeye çalisiyoruz” dedi.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.