Uncategorized

Giresun un1 Numarali Gururu Topal Osman Aga

Osman Aga, Giresun un Hacihüseyin mahallesindeki Ferudunzadeler ailesindendir. Babasi Haci Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanim olup ailesi ticaret ile ugrasmakta idi. 1912 yilinda balkan savasi basladigina Osman Aga ticaret isi ile ugrasmakta idi, babasi askerlik bedelini ödemesine ragmen O gönüllü birlik olusturarak savasa katildi. Savasta göstermis oldugu basarilarindan dolayi Yarbaylik rütbesine kadar yükseldi. Bu savaslarda sag dizinden yaralanarak Gazi unvanini aldi. Giresun a döndükten sonra 1.Dünya savasina katilmis,Batum ve Harsit çayinda Ruslara karsi savasarak, Ruslarin Harsit çayini geçmelerini engelleyerek Tirebolu nun isgalini önlemis.
Mondros Mütarekesinden sonra Belediye baskani olmus, Uzun yillar beraber yasayan Ermeni ve Rum isgalci çetelerinin belini gönüllüler kurarak kirmis. Bu Rum ve Ermeni isgalci çeteler,Osmanli hükümetine Osman Aga yi sikayet ederek hakkinda tutuklama karari çikarttirmislar, Bunun üzerine Osman Aga, Sebinkarahisar bölgesine yerlesmis.
8 Mayis 1919 tarihinde Yunan Kizilhaç heyetini tasiyan bir Yunan gemisi Giresun a gelir. Heyet 11Mayis 1919 tarihinde Taskisla (simdiki ticaret lisesi) ya beyaz renkli Yunan Kizilhaç Bayragini asar, 5 Haziran 1919 Tarihinde ise Pontus bayragini asarlar. Bu olaylar üzerine Osman Aga , Harekete geçerek arkadaslari ile birlikte isgalcilerin bayraklarini indirip, yerlerine Türk bayragini asarlar.
Osmanli hükümeti tarafindan affedilen Osman Aga; Izmir ilinin Yunanlilar tarafindan isgal edilmesi üzerine, 17 Mayis 1919 tarihinde Giresun da büyük bir miting düzenleyerek isgalci devletleri ve göz yumanlari protesto etmistir.
29 Mayis 1919 tarihinde Havza da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice bulusmus. Bu bulusmadan sonra Atatürk den aldigi emirler dogrultusunda hareket etmis, ayrica bu emirler kendisine güç verdigi için daha rahat hareket etmeye baslamis.
Erzurum Kongeresine Dr Ali Naci DUYDUK ve Ibrahi Hamdi Bey i temsilci temsilci olarak göndermis. Giresun Askerlik Subesi Baskani Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutani Hamdi Bey ile anlasarak,Eylül 1920 de Giresun gençlerinden olusan GIRESUN GÖNÜLLÜLER TABURU nu kurmustur.
Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldirilarinda görev almis. 12 Kasim 1920 de Osman Aga Mustafa Kemal ATATÜRK ile tekrar bulusmus, Atatürk ün korunmasi içi önce yanindaki on kisiyi, Daha sonrada Giresun dan topladigi 100 kisilik muhafiz gurubunu Ankara göndermis. Bu sekilde Atatürk ün ilk muhafiz birligi Giresunlulardan kurulmus.
Giresun da GEDIKKAYA isimli bir gazete çikartarak, Milletin milli suurun un olusmasini saglamaya çalismis. Bu çalismalari art niyetli kisiler tarafindan engellenmeye çalisilmis.
Giresun Müdafa-i Milliye Baskani ve Belediye Baskani sifatiyla Kasim 1920 de Ankara ya gitmis,Gerekli emirleri aldiktan sonra Giresun a dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alaylarin kurulmasi çalismalarini baslatmis.
Mar 1921 deki Koçgiri ayaklanmasi Topal Osman Aga komutasindaki 47. Gönüllü Alayinin büyük katkilari ile bastirilmistir.
Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldiran Osman Aga , komutasindaki Gönüllü Alayi ile birlikte Sakarya savasina katilmistir. Bu savasta 42. Alay, Tirebolulu Binbasi Hüseyin Avni Bey Komutasinda büyük kahramanliklar göstermistir, Taslitepe sirtlarini kanlarinin son damlasina kadar savunmuslar.Bu alayin tamamini sehit veren Osman Aga, Mangaltepe sirtlarinda büyük kahramanliklar göstermistir.


Dikkat:  Bu Bölüm kesin kanitlara dayanmamakla beraber genel olarak yazarlarin ehemmiyetle gündemde tuttuklari bölümdür objektif gazetecilik anlayisi geregi bu bölümüde yayinlama karari aldik okurlarimizin anlayisina siginiyoruz…

 

27 Mart 1923 tarihinde, bir gün evvel TBMM de Mustafa Kemal Pasa yla agir sekilde tartisan ve karsilikli silah çekme noktasina gelen ikinci gurup liderlerinden Trabzon milletvekili Ali Sükrü Bey i evine davet etti ve orada adamlariyla birlikte bogarak öldürdü, ardindan da Çankaya sirtlarinda bos bir tarlaya gömdü.
Üzerinden yogunlasan süpheler üzerine -Mustafa Kemal in kisisel muhalefetine ragmen- TBMM tarafindan hakkinda yakalama emri çikartildi. Mustafa Kemal, basbakan Rauf Orbay a “Topal Osman in çok tehlikeli bir adam oldugunu” belirterek bu yüzden yakalama isinin kendi muhafiz taburuna birakilmasini ve Jandarma nin bu ise karismamasini istedi.
Bu olayin ardindan Ankara da, Ayranci Baglari nda bir bag evinde kistirilan Topal Osman çatismaya girdi ve yarali olarak teslim oldu. Ancak Mustafa Kemal in Muhafiz taburu komutani Ismail Hakki Pasa tarafindan olay yerinde tabancayla vurularak infaz edildi.

Mezari Giresun Kalesindedir.


Kronolojik olarak Topal Osman


1884 Yilinda Giresun un Hacihüseyin Mahallesinde dogdu.


• Ekim 1912 yilinda Balkan Harbine gönüllü katildi. Sag dizinden yaralanarak sakat kaldi ve “TOPAL” lakabi ile anilmaya baslandi.


• Aralik 1913 yilinda Istanbul dan Giresun a döndü.


• 30 Kasim 1915 te gönüllü olarak Dogu Cephesinde Ruslara karsi savasti.


• Subat 1918 de Giresun Belediye Baskani oldu.


• Subat 1919 da Muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti Giresun Subesini kurdu.


• Nisan 1919 da Istanbul Hükümetince hakkinda tutuklama emri çikarildi, tutuklamadan kurtulmak için Kesap ve Sebinkarahisar yöresine çekildi.


• 29 Mayis 1919 da Atatürk ile Osman Aga Havza da gizli olarak bulustular. Osman Aga ve arkadaslari, 5 Haziran 1919 da Pontusçu Rumlar in Giresun daki Rum Mektebine astiklari Pontus bayragini indirdiler.


• 8 Temmuz 1919 da Osman Aga hakkindaki tutuklama karari Padisah Vahdettin tarafindan kaldirildi.


• Temmuz 1919 da Osman Aga Giresun a geri döndü, yeniden Belediye Baskani ve Muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti Baskani oldu.


• Temmuz 1919 da Osman Agaya Kaymakam Baki Bey basarisiz bir suikast düzenledi.


• Subat 1920 de “GEDIKKAYA” gazetesini yayinlamaya basladi.


• Eylül 1920 de Giresunlu gönüllüler Dogu daki Ermeni harekatini bastirmak üzere Kars a gittiler.


• 12 Kasim 1920 de Osman Aga ve Giresun Usaklari Ankara da Atatürk ün muhafizligina basladilar.


• Nisan ve Mayis 1921 de Osman Aga ve 47. Gönüllü Alayinin Koçgiri Isyanini bastirmalari; Zara, Niksar, Kavak ve Merzifon yöresindeki Pontusçu Rumlarin direnisini kirmistir.


• 5 Agustos 1921 de Osman Aga komutasindaki 47.Giresun Gönüllü Alayi Ankara ya geldi.


• Agustos 1922 de 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alaylari Baskomutanlik, Sakarya Meydan Muharebesine katildilar.


• Ocak 1923 te Osman Aga Giresun a geldi.


• Mart 1923 te Osman Aga Ankara ya döndü.


• 2 Nisan 1923, Osman Aga nin ölümü.


• Nisan 1923 Osman Aga nin Giresun Kalesine gömülmesi.


• Mart 1925 te Osman Aga nin naasi anit mezara tasinmistir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.