GÜNCELManşetSON DAKİKA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sel Bölgesinde

Giresun’da yaşanan sel felaketinden sonra yaraları sarmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri ve İstanbullu Belediye Başkanları tek yürek oldu.

Bu kapsamda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatı ile Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı ve İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Selami Taşer sel bölgesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

İncelemeler sonucunda bir rapor oluşturulacak ve gerekli çalışmalara başlanacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Giresun’a giden belediye başkanları ve İBB yetkilileri sel felaketinden olumsuz etkilenen tüm bölgelerde ayrıntılı incelemelerde bulundu. Rapor için gerekli bilgileri toplayan ekip, iki gün süren incelemenin ardından 11 kişinin kayıp, 7 kişinin de hayatını kaybettiği Giresun için nelerin yapılabileceği konusunda çalışmalara başlayacak.

Yedi ilçede sel ve heyelanın meydana geldiği bölgede 17 bina yıkıldı, 361 bina hasar aldı. 40’a yakın bina tahliye edilirken onlarca köprü ve menfez de çöktü. Dereli, Yağlıdere ve Doğankent ilçelerinde yaşanan sel felaketinin ardından bölgede ziyarette bulunan Büyükçekmece, Sarıyer ve Şişli Belediye Başkanları değerlendirmede bulundu.

“RİSKLERİ EN AZA İNDİRECEK ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ”

Sağanak yağmur sonrası sel felaketi yaşayan Giresun’a giden Aslen Giresunlu olan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, afet alanlarında incelemelerde bulundu.

Şükrü Genç, iki gün boyunca alanda yaptığı gözlemlerin altını şu başlıklarla çizdi: “Yaşanan felaket sürpriz değil. Gördüğümüz manzara büyük bir ibret ve dersler taşıyor. Burada sadece Giresun değil, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin illerinde bu felaketleri sürekli yaşıyoruz. Karadeniz illerine hayat veren derelerin felakete dönüşmesini engelleme yerine, buna zemin hazırlanıyor. İki gün boyunca incelemelerimizi yapacağız, sonrasında da bir raporlama ile Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve yetkili arkadaşları bilgilendireceğiz. Onlarda bölge için planlamalarını yaparak bundan sonra bir çalışma programı hazırlayacaklar. Biz maneviyatı yüksek bir toplumuz. Kaderciyiz ama her şeyi kadere bağlamak doğru değil. Aklımızı kullanarak kendimize göre bir yaşam alanı belirlemeliyiz. Karadeniz’in böyle olduğunu biliyoruz, buranın riski çok yüksek. Biz bu riskleri en aza indirecek şekilde önlemler almak zorundayız. Artık teknoloji çok gelişti bunun yanı sıra okumuş insanımız da artık çok fazla. Burada öncelikle acil ihtiyaçların karşılanması gerekiyor. Geçmişte olduğu gibi 3 gün sonra bu vahim tablonun unutulması, vatandaşın, esnafın ve yerel yöneticilerin yalnız kalmaması gerekiyor. İki konuyu vurgulamak istiyorum. İnanılmaz derecede vatandaşımızın, esnafımızın kaybı var. Acil eylem planı ile zararlar karşılanmalı. Vatandaşlarımızın, yerel yönetici ve kuruluşlarımızın yaralarının sarılmasında gereken katkıyı sağlayacağız. Geçmiş olsun Giresun’um. Dereli’mizi, Yağlıdere’mizi, Doğankent’imizi, Karadeniz’imizi felaketlerle değil, doğal güzellikleri ile gündeme getirmeliyiz.”

“DOĞA BİZE BİR ŞEY YAPMADI”

Bölgede yer alan bir diğer isim ise Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün oldu. Hasan Akgün incelemelerini şu sözlerle aktardı: “Biz kendi ellerimizle buradaki vatandaşa bu zararı verdik, doğa bize bir şey yapmadı. Derenin akışı doğru yönde planlansaydı, buraya imar verilmeseydi hiç kimsenin burnu kanamazdı.”

“BU SORUNDAN KURTULMANIN TEK YOLU KÖKLÜ ÇÖZÜMLER”

Alanda bulunan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ise yaşanan doğal afete ilişkin şunları söyledi: “Buraya gelmeden önce düşündüğümüz, bildiğimiz bir tabloyla karşılaştık. Uzun yıllardır Karadeniz’in temel sorunu bu zaten. Biraz önce hem Sarıyer hem de Büyükçekmece Belediye Başkanlarımız çok net şekilde anlattı. Ben tekrar aynı yerlere girmek istemiyorum. Yöneticilik görmezden gelmek değildir. Bu tür yerlere bu tür izinleri verirseniz üç kuruş para kazanacağız diye halkın sorununu görmemiş olursunuz. Biz Ekrem Başkanımızın öncülüğünde buraya tüm yetkili kişilerle birlikte geldik. Neler yapabiliriz onu incelemek istedik. Bizim yapacağımız yardımlar elbette önemli ama bu sorundan kurtulmanın tek yolu köklü çözümler üretmektir.”

“GİRESUN İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILACAK”

Afetten etkilenen bölgede yapılan incelemelere katılan bir diğer isim ise İBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı oldu.

Murat Yazıcı, Belediye Başkanları ile birlikte yaptığı incelemelere ilişkin şu bilgileri paylaştı: “İstanbul’un duayen başkanları olayın gerçekleşme sebepleri üzerine güzel yorumlar yaptılar. Ben bu konulara girmeyeceğim. Biz niçin buradayız? Ben daha çok bundan bahsetmek istiyorum. Başkanımız Ekrem İmamoğlu ilk günden itibaren Giresun’a ilgisini gösterdi. Bize sözlü ve yazılı şekilde yapılması gerekenleri bildirdi. Giresun Valiliğine başvuru yaparak, İBB olarak yanlarında olduğumuzu her türlü yardımı yapacağımızı kendilerine bildirdik. Ama bununla yetinmeyerek, çok değerli belediye başkanlarımızla birlikte kalkıp buraya geldik. Olayları yerinde tespit etmek istiyoruz. Bu tespit sadece Dereli ilçesi ile sınırlı kalmayacak, diğer etkilenen yerleri de ziyaret edeceğiz. Oralarda da tespitlerde bulunacağız dönüşte de başkanımıza sunacağımız raporla birlikte ekiplerimiz burada neleri iyileştirebilecek, ne katkı verebileceğiz onun çalışmalarına başlanacak. Yalnız şu noktayı bir daha vurgulamak istiyorum buraya gösterilecek bir haftalık ilgiden sonra yine dönüp hayatımıza devam edersek biz bu sorunları yaşamaya devam ederiz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.