Uncategorized

Murat Özkan Çagri yapti.

“1938 Yilinda kurulan FISKOBIRLIK 1964 Yilina kadar gerçek anlamda kooperatifçilik yapmis findik üreticisinin bir kurulusu olarak faaliyetini sürdürmüstür.


        1964 yilinda dönemin Hükümeti Türkiye’nin en önemli ihraç ürünü olan findigi destekleme kapsamina almis ve bu görevi FISKOBIRLIK’E vermistir.


        FISKOBIRLIK findik piyasasini devlet adina regüle ederken, ayni zamanda iç piyasada findik tüketimini saglamak amaciyla, findik isleme tesisleri açmistir.


        AKP Hükümeti bir süre sonra FISKOBIRLIK’i hem siyasi hem de bazilarinin çikarlarina kurban ederek yok etme operasyonuna baslamistir. Basibos kalan findik ticareti 2006 yilindan itibaren bu konuda hiçbir birikimi ve tecrübesi olmayan Toprak Mahsulleri Ofisine ihale edilmistir.  Toprak Mahsulleri Ofisi’nin findik alimi islemi sonucu, 3 Yil içinde hazineye toplamda 2 Milyar 568 Milyon TL görev zarari yüklenmistir. 


Üç yil evvel açacagi DIFIF kredisi ile FISKOBIRLIK’i fonksiyonuna devam eden ve piyasada aktif rol oynayan bir pozisyonda birakmak yerine; bugün begenmedikleri FISKOBIRLIK’ten daha fazla hazineye görev zarari olusturan, Findik üreticilerinin birligi olan FISKOBIRLIK’i batiran, findik üreticisini perisan eden AKP iktidarini; Karadenizli ve findik üreticisi affetmeyecektir.


        FISKOBIRLIK bu iktidarin beceriksiz uygulamalari ile bugün çalisanlarinin bile ücretini ödeyemez hale getirilmistir. Bu kriz ortaminda bu isten ekmegini kaybedeceklerin de vebali hükümetin boynundadir.


 


       


 


4572 Sayili Tarim Satis Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkinda kanunda bir degisiklik yapilmasi hususu Hükümetin gündemine alinmistir. Karadenizli bir Basbakanin basinda bulundugu bir hükümet tasarisindan yine Karadenizlilere, findik üreticisine ve FISKOBIRLIK’e yarayacak bir karar çikmamistir.  


Bu yasa tasarisi ile DIFIF kredisi kullanan kooperatiflerin kredi borçlari faizsiz ötelenmek istenmektedir. Ancak FISKOBIRLIK en son DIFIF kredisini 2001 yilinda kullanmis ve bütün borçlarini 2005 Yilinda ödemistir.


        FISKOBIRLIK esas olarak bizzat iktidar operasyonu ile özel bankalarin insafina birakilmasindan kaynaklanan faiz ve borç yükü altinda ezilmektedir. Hükümetin zamaninda yaptigi hatayi telafi etmesi için önce uzun vadeli ve düsük faizli olarak bu borcun kapanmasina veya yapilandirilmasina imkân verecek yatirim alabilmesi yönünde düzenleme yapmasi gerekmektedir. Yine akabinde avantajli DIFIF kredisi ile desteklenmesinin önü açilmalidir.


        Sonuç olarak buradan Hükümet’e sesleniyorum;


Öncelikle Findik isini eline yüzüne bulastiran Toprak Mahsulleri Ofisi’ni devre disi birakarak isin uzmani olan FISKOBIRLIK’in findigin ‘Müdahale Alim Kurumu’ olarak yeniden yeni bir vizyonla faaliyetine geçirilmesi saglanmalidir.


Dünya findik üretiminin %75’ni karsilayan ancak fiyatini belirleyemeyen, üretimi kismak veya findik sahalarini daraltmak gibi sig ve çapsiz politikalardan kurtulup bu milli degerimize yakisan gerçek çözümlerin ortaya konmasina davet ediyorum.


Ayrica yukarida belirttigim hususlarda tüm Karadeniz Milletvekillerini ve Sivil Toplum Kuruluslarini birlik ve beraberlik içinde ortak bir platform olusturarak, üretici ve çalisanlarin haklarinin aranmasi için bir araya gelmeye çagiriyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.