ManşetSİYASET

Necati Tığlı; Giresun’da Afete Sebep Zihniyet Hala Görevde

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, 22 Ağustos 2020’de Tirebolu-Doğankent yolu üzerinde beş askerimizin şehit olduğu menfezin altının boşaltılarak çökmesine sebebiyet veren çakıl ocağı işleten şirketler ve kişiler hakkında bugüne kadar neden bir soruşturma yürütülmediğini sordu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını isteyerek TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Necati Tığlı “Giresun İl Genel Meclisi Üyelerimizin ısrarla cevap bekleyen sorularına neden yanıt verilmiyor? Ne zaman bu sorulara sahici ve samimi yanıtlar verebilirsek işte o zaman yeni afetlere yönelik tedbirler alabiliriz” dedi.

Afete Sebep Olan Zihniyet Aynı Şekilde Yoluna Devam Ediyor

Giresun Milletvekili Necati Tığlı “22 Ağustos 2020’de yaşanan sel afetinden sonra Giresun İl Özel İdare Genel Sekreteri, selin sebeplerinden biri olduğu düşünülen “kum ve çakıl ocaklarının derelerdeki faaliyetlerini KONTROL EDEMEDİĞİ” gerekçesiyle görevinden alınmıştı. Yerine atanan yeni Genel Sekreter de “kum ve çakıl ocaklarının derelerdeki faaliyetlerini DENETLEDİĞİ” için tirajı komik bir şekilde görevinden alındı. Aslında sayın Bakan’ın Genel Sekreter’i başarısız bulduğu için değil, siyasi baskılardan dolayı görevden aldığını geçtiğimiz ay sel afeti yaşanan Kastamonu’ya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak atamasından anlıyoruz. Demek ki afete sebep olan zihniyet aynı şekilde yoluna devam ediyor” dedi.

22 Ağustosta yaşanan afetten iki gün önce çöken menfezin birkaç kilometre üzerinde çakıl ocakları yüzünden onlarca dönüm fındık bahçesini kaybeden vatandaşları ziyaret ettiğini dile getiren Necati Tığlı, “bu vatandaşların başvuru yaptığı hiçbir kurumun soruna ilgi göstermediğini, yine afetten bir yıl kadar önce İl Genel Meclisi toplantısında çöken menfezin altının boşaltılması ile ilgili sunum yapan CHP İl Genel Meclisi Üyelerimizin teklifini İl Genel Meclisi Başkanının gündeme dahi alma gereği duymadığını” hatırlattı.

Necati Tığlı, “afetin ardından Sayın Cumhurbaşkanı’nın kum çakıl ocaklarının denetimine; hatta kimilerinin kaldırılmasına yönelik talimatları olduğu ifade edilmiştir. Yine yaşanan afetten tam iki gün önce, Tirebolu-Doğankent yolu eski güzergahı olan Aslancık yolu tarafında, kum çakıl ocaklarının Harşıt Çayında yarattığı tahribat sebebiyle onlarca dönüm tarım arazisini, fındık bahçesini kaybeden vatandaşlarımızla görüşmüştüm. Bu vatandaşlarımızın Giresun İl Özel İdaresi, Valilik, Kaymakamlık, İl Genel Meclisi’ne CİMER’e yaptığı başvuruların sonuçsuz kaldığına ilişkin şikayetlerini dinlemiştim. Fakat hemen akabinde bu ziyaretimden, iki gün sonra 22 Ağustos 2020’de bu afet yaşandı. Çökerek dereye karışan onlarca dönüm belki daha fazla fındık bahçesinin birkaç kilometre aşağısında ise 5 askerimizi şehit verdiğimiz muttat geçiti menfezi bulunmaktaydı.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın soru önergesi şu şekilde

22 Ağustos 2020’de 5 asker ve 1 operatörün ölümüne yol açan menfezin altının boşaltılması sonucu çökmesine sebep olan unsurların ve bundan sorumlu olan kişiler, şirketler ve faaliyetlerine ilişkin herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Neden açılmamıştır?
Giresun’da sel afeti yaşanan dereler üzerinde faaliyet gösteren kum çakıl ocakları afet ardından hangi denetimlere tabi tutulmuştur?
Afet ardından görevden alınan Genel Sekreter’in afete ilişkin hangi kusurları tespit edilmiş ve görevinden uzaklaştırılmış afet ardından vekaleten atanan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri hangi sebeplerle görevden alınmıştır?
Haziran ayında, önceki Genel Sekreter Selçuk Aslan döneminde dereden kaçak kum-çakıl çeken 2 firmaya Giresun İl Genel Meclisi Encümeni kararıyla ceza verilmesi ardından Encümen Müdiresinin görevinden alınması, Encümen Üyeliğinin sona erdirilmesi konusunda Bakanlığınızın bilgi ve görüşüne başvurulmuş mudur?
Afetten bir yıl kadar önce İl Genel Meclisi toplantısında çöken menfezin altının boşaltılması ile ilgili sunum yapan CHP İl Genel Meclisi Grubunun teklif ve önerisini gündeme dahi alma gereği duymayan kişiler hakkında soruşturma yürütme gereği neden duyulmamıştır?
Kum- Çakıl ocakları sebebiyle fındık bahçelerini kaybeden vatandaşlarımızın şikayetlerine ilişkin gereğini yapmayan kaç kişi hakkında soruşturma yürütülmüştür? Bu sebeple mağdur olan kaç vatandaşımız ve kaç dönüm fındık bahçesi tespit edilmiştir? Mağduriyetleri giderilmiş midir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.