Uncategorized

Saatler Bir Saat geri Alindi

29 Mart 2009 tarihinde baslayan yaz saati (ileri saat) uygulamasi, çalisma saatlerinin günün günesli bölümüne alinmasi suretiyle, gün isigindan daha fazla yararlanilmasi, elektrik enerjisinin aydinlatmada kullanilan bölümünden tasarruf saglanmasi amaciyla yapiliyor.


Yaz saati uygulamasi baslangiç ve bitim tarihlerinde, Avrupa ülkeleriyle birlikte hareket ediliyor. Yaz saati uygulamasiyla, enerji tasarrufu, AB üyesi ülkeler ile saat birlikteligi ve uyum saglama yaninda, aksam saatlerinde en yüksek degerine ulasan enerji tüketim talebinin (puant gücünün) azaltilmasi amaçlaniyor.


Uygulama ile her yil “orta ölçekli” bir hidroelektrik santralin yillik üretimi kadar tasarruf saglaniyor. Yaz saati uygulamasi, AB ülkeleriyle birlikte Mart ayinin son pazar günü baslayip, Ekim ayinin son pazar günü bitiyor. Buna paralel önümüzdeki yil yaz saatine, 28 Mart 2010 Pazar günü saat 03.00 te saatlerin bir saat ileri alinmasiyla yeniden geçilecek.


Yaz saati uygulamasi neden bir türlü kaldirilamadi?


Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginda yil boyunca ayni saat diliminde kalinmasi (yaz saati uygulamasinin kaldirilmasi) ve zamanin belirlendigi referans meridyenin degistirilmesi konusunda çalismalar sürdürülüyor.


Dünya nüfusunun yaklasik yüzde 77 si (yaklasik 4,5 milyari) yaz saati uygulamasi yapmiyor.


Yaz saatini AB ülkeleri, ABD, Kanada, Meksika, Sili ve Misir uyguluyor. ABD, Kanada, Avustralya ve Brezilya gibi yaz saati uygulayan ülkelerde ise bazi eyalet ve bölgelerinde yaz saati uygulamasi yapilmiyor.


Her ülke kendisine uygun bir meridyeni saat uygulamasinda referans meridyeni olarak aliyor.


Dünya üzerindeki ülkelere bakildiginda, mümkün oldugunca ülkenin dogusundan geçen meridyenleri referans olarak aldiklari görülüyor (Örnegin Yunanistan ve Bulgaristan Izmit ten geçen 30 derece dogu boylamini referans olarak aliyor.


Yaz saati uygulamasi yaparken de Igdir dan geçen 45 derece dogu boylamini kullaniyorlar). Türkiye ise dünyadaki durumun tersi olarak AB ülkelerine uyum saglamak için bati bölgesinden geçen 30 derece dogu meridyenini referans olarak aliyor. Türkiye de yilin 5 ayi kis saati, 7 ayini ise yaz saati uygulamasi yapiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.