Giresun’da kurulu Sacayak Sosyal Eşitlik Derneği 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı
Sacayak Sosyal Eşitlik Derneği yereldeki tek sosyal eşitlik anlamında çalışan dernek olarak toplumda hep dezavantaj teşkil edecek durumlarla karşılaşmış ve toplumda olması gerektiği statü de yer alamayan kadınların ve gençlerin yanında olmuştur.
Kadınlar erkeklerle biyolojik olarak eşit olamayacaklarını biliyorlar fakat sosyal anlamda eşitlik mutlaka mümkündür.
Bunun için dernek olarak çalışmalarımız devam edecek ve biz yerelde Giresun özelinde de olsa kadınların dezavantajlı durumlarından kurtulmaları için elimizden ne geliyorsa yapacağız.
Bugün burada toplanmamız dünya emekçi kadınlar gününü canı yürekten kutlamaktır. Bu yüzden kadın günü neden sonra oldu kaç yılında gerçekleşti gibi klişe bilgileri buradan sizlerle paylaşmayacağız.
Çünkü siz kalbinize ve hayatınıza dokunan hareketler görmek istiyorsunuz. Biz de sizin için, tüm kadınlar için tam olarak bunu istiyoruz.
Okulunuzu erkeklerle eşit fırsatlarda okuyun, siz de onlar gibi ortaokula, liseye, üniversiteye gidin, iş ararken erkeklerle aynı koşullarda iş bulun ve terfi ederken ise annelik ve kadınlığınızda dolayı ikinci plana atılamayın.
Kurumlarda kuruluşlarda ve işletmelerde kadın müdürler, kaymakamlar, valiler ve belediye başkanları olsun.
Günümüzde sadece 0,6 oranında kadın belediye başkanı varken ilk valilimiz ise 1991 yılında iş başı yapabilmiştir.
Bu durumun değişmesini biz sivil toplum örgütleri kadar ülkemizde yasama işini yapan iktidarımızın da istemesi gerekiyor. Fakat Kadınların sosyal hayatta, siyasette bürokraside, toplumun her yerinde görünmesi 4+4+4 eğitim sisteminin istemi ile biraz zor görünüyor. Kadınlarımızın toplumda kendilerini daha iyi ifade etmeleri ve iyi yerlerde erkeklerle omuz omuza olabilmeleri bu eğitim sistemi ile mümkün görünmemektedir. 4+4+4 sistemi ile kız çocuklarımızın okullaşma oranı azalacağı gibi erken evliliklerin yani çocuk gelinlerin sayısında da artma olacaktır. Bu durumun oluşmaması için, kadınlarımızı sosyal hayatın her yerinde görebilmek için eğitim almaları şarttır. 8 yıllık zorunlu eğitim olduğu için kız çocuklarını zorla okula gönderen velililer dışarıdan eğitimle kızlarını okula göndermemelerine zemin olan yasa tasarısına sıkı sıkıya tutunacaklardır.
Biz Sacayak Sosyal Eşitlik Derneği olarak kadınların örgün eğitimden yararlanma hakkının ellerinden alacağını ve erken evliliklerin önünü açacağını düşündüğümüz 4+4+4 eğitim sistemini istemiyoruz.
Dolayısıyla daha fazla çocuk gelin görmek ve devletin tüm kollarında sadece erkekleri görmek istemiyoruz. Kadınlarımızı Doğudan, Güneyden, Kuzeyden her yerden pırıl pırıl beyinleriyle sosyal hayata karışmış aktif görmek istiyoruz.
Biz kadınların şiddet görmesini, gün geçtikçe kadın cinayetlerinin artmasını devletten koruma istendiği halde korunmadığını duymak, her gün hüsran ile yatıp umutsuzlukla uyanmak ta istemiyoruz.
Biz kadınların hakkının yenmemesini ve yine hakkettikleri gibi yaşamalarını istiyoruz.
Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz Kutlu olsun
Hasret YAZ