Giresun’da ısırgan (Sırgan) otunun faydaları ve ekonomiye kazandırılması yönünde toplantı düzenlendi. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Konferans Salonunda düzenlenen konferansta sırganın faydaları ve ekonomiye katkısı tartışıldı.
Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) ve Giresun Valiliği işbirliğinde gerçekleştirilen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (Doka) destekli “Isırgan Dünyası” adlı proje ile Sivil Toplum Kuruluşları ve esnaflar bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Giresun’un ısırgan otu üretiminde elverişli bir yöre olduğunu belirten Ordu Üniversitesi Ziraat Mühendisliği (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç ise ısırgan otunun özellikle tıp olmak üzere birçok sektörde kullanıldığını söyledi.
Doç. Dr. Selim Aytaç ” Isırgan yerel deyimle Sırgan bölgede hayvan yemi ve gübre olarak da kullanılıyor.Isırganın toprak üstü kısımlarından ve toprak altı köklerinden boya yapımında kullanılmakta. Sarı siyah, sarı kahverengi ve gri renkler verebilmektedir. Hayvan yiyeceği olarak da kullanılıyor. Kurutulduktan sonra büyükbaş hayvan, at ve sığırların yiyebildiği, yine pelet yapmak suretiyle kemirgen hayvanların, kanatlıların yemlerinde kullanılabilmektedir. Enerji bitkisi olarak kullanılmaktadır. Lifleri alındıktan sonra geriye kalan sapların değerlendirilebilmesi amacıyla bu saplar önce kıyılır, parçalanır, öğütülür ve preslenmek suretiyle pelet, briket ve diğer odunsu mamuller haline getirilerek 3 bin 800 kalori enerji vermektedir” dedi.
Isırgan otundan nasıl faydalanılacağı konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten KARDOĞA Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır ise “Projeyle ısırgandan yaşam kültürü ve ekolojik olarak nasıl faydalanılabileceği üzerinde durulmaktadır.Bu projeyle ısırgandan kaçarken ısırganla yakınlaşma bulduk. Giresunlulara zaten ‘ısırgancı’ diyorlar, bununla ilgili bir şey yapalım dedik. Giresun’da ısırgan otundan 59 çeşit yemek yapılıyor, kültürümüzde yaygın, ısırgandan neredeyse her şey yapılıyor. Isırganla yakınlaşmamız gerekiyor” diye konuştu.