Uncategorized

TIRDEF Bilimsel Çalisiyor

Bir çok tarim ürününde uygulanan ama henüz findik yetistiriciliginde denenmeyen sözlesmeli tarim uygulamasi Tirebolu dan basliyor. Malatya Pazari isimli firma TIRDEF öncülügünde üretici ile bulusarak sözlesmeli tarim için ilk adimi atti.


Giresun da findik pazarinda söz sahini olmak isteyen Malatya Pazari A.S., TIRDEF organizatörlügünde üretici ile bulusarak yürütmeyi düsündükleri projeler hakkinda bilgi verdi.

 


 

FINDIK TARIMINDA YAPILAN HATALARDAN VAZGEÇILMELI

Küçük Çamlica Nagehan Restorant ta düzenlenen toplanti Giresun Findik Arastirma Enstitüsü Baskani Hasbi Seker in findik tariminda yapilan bazi hatalari anlatmasiyla basladi. Findigin baskenti Giresun da findik verimi düserken bati illerinde artis gözlendiginine dikkat çeken Seker, bu durumun nedeninin bilinçli olarak tarim yapilmamasindan kaynaklandigini belirtti.


Giresun dan büyük sehirlere olan göç olsuna deginen Hasbi Seker, Kisa süreli izinlerde Allah ne verdiyse toplanip gidiliyor, üretici findik bahçelerine gerekli hassasiyeti göstermiyor, dolayisi ile almasi gerekenden daha az ürün elde edip daha az para kazaniyor. Ayrica miras yoluyla yer parçalanmasi olayinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Findiga bir tarim ürünü gözüyle bakilmadigi ve Giresunlu ürününe sahip çikmadigi sürece kaybetmeye devam edecektir ifadesini kullandi.

 

Giresun Findik Arastirma Enstitüsü Baskani Hasbi Seker, Giresun findiginin genetik olarak diger bölgelerde yetisen findiklara oranla hastaliga karsi daha dayakli bir ürün oldugunun da dikkate alinmasi gerektigini vurguladi.

 


 

TÜCCAR DEVRE DISI KALACAK

 

Malatya Pazari A.S. Icra Kurulu Baskani Besim Çorapçioglu ise konusmasina firmalarini tanitarak basladi. 140 yillik bir firmanin daha da büyüyerek gelismesi için ciddi yatirimlar yaptiklarini vurgulayan Çorapçioglu, bu amaçla Giresun a kurduklari findik isleme fabrikasinin kisa bir süre sonra hizmete açilacagini dolayisi ile tüccardan degil, üreticiden findik alacaklarini hem kendilerinin hem de üreticinin kazanacagini belirtti.

 

IYILESTIRME ÇALISMALARI YAPACAGIZ

Sözlesmeli tarim sayesinde geleneksel yöntemlerin disina çikilarak, uzmanlar sayesinde ürün iyililestirme çalismalari yapacaklarini açiklayan Çorapçioglu, Iyi niyetimizi ve samimimiyetimizi göstermek için iyilestirme çalismalarindan ücret talep etmeyecegiz. Findigi toksin maddesinden kurtararak, daha saglikli ve bilinçli üretim yapmaniz konusunda destegimizi sonuna kadar hissedeceksiniz, bunun için Malatya Pazari Firma Danismani ve Sabanci Üniversitesi Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Hikmet Budak bahçelerinize girerek incelemelerde bulunacak, size uygulamaniz gereken yöntemleri anlatarak, gerekli çalismalari yapmanizi saglayacak dedi.


KREDI KULLANARAK, ÜCRETLERI PESIN ÖDEYECEGIZ

Toplantiya katilan Ziraat Bankasi Tarimsal Krediler Müdürü Ferhat Pismaz i salondakilerle tanistiran Çorapçioglu, fiyat belirlemede konusunda üretici ile aralarinda bir ara bulucu kurulus olacagini, önceki yillarda bu konuda FISKOBIRLIK ve TMO nun fiyatlarinin baz alindigini açikladi. Fiyatlarin belirlenmesi ardindan Ziraat Bankasi ndan kredi çekerek üreticinin ürününü pesin olarak alacaklarini bildiren Malatya Pazari Icra Kurulu Baskani, hem bahçede daha çok ürün sözü hem de ücret olarak en iyi fiyati pesin olarak ödemeyi vaad ediyoruz. Bunuda 140 yillik firma olmanin güvencesi ile yapiyoruz ifadesini dile getirdi


Çorapçioglu ayrica sözlesmeli tarim uygulamalarinin tarim il Müdürlüklerinin izin ve denetimine tabi oldugunu hatirlatarak, firmalarinin yasal olarak bütün sorumluluklarini yerine getirmeye hazir olduklarini vurguladi.

TIREBOLU VE ÇEVRESINDEN 600 TON FINDIK ALACAGIZ


Bu sene için 600 ton findik alacaklarini belirten Besim Çorapçioglu, kademeli olarak bu miktari artiracaklarini, Tirebolu yu tercih etmelerinin nedenin ise arastirmalar neticesinde dünyanin en kaliteli findiginin Tirebolu da yetisdigini tespit etmeleri oldugunu dile getirdi.

 SORULAR CEVAPLANDIRILDI


Toplantiya katilan Malatya Pazari A.S. Icra Kurulu Baskani Besim Çorapçioglu ile beraber Firma Danismani ve Sabanci Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Budak, Giresun Findik Enstitüsü Müdürü Hasbi Seker ve Ziraat Bankasi Tarimsal Krediler Müdürü Ferhat Pismaf üreticilerin kafasina takilan sorulari cevaplandirdi.


Firmanin Tirebolu Temsilciligini TIRDEF Baskan Yardimcisi Kamil Saka’nin kurdugu “Tirebolu Tarim” isimli firmanin yapacagi açiklanirken, Karadeniz Bölge Sorumlulugu görevini ise Tarkan Adakale nin üstlenecegi bildirildi.


Kahvaltili toplanti sözlesmeli tarim uygulamasindan yararlanmak isteyenlerin firma yetkililerine isimlerini yazdirmalariyla son buldu.


Haber: Yeni Tirebolu        


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.