Uncategorized

TIRDEF ten Demiryolu Açiklamasi

 

 


 

TIRDEF Genel Baskani Prf. Dr. Halit Keskin imzasi ile yayinlanan bülten;

 

Erzincan Tirebolu arasinda yapilacak, Gümüshane ve Dogankent ten geçecek demiryolu projesinde son asamaya gelindi. Geçen yil yapilan etüt proje ihalesini alan Yüksel Domaniç firmasi fizibilite etüt çalismasinda sona yaklasiyor.

 

Proje ile ilgili en uygun güzergâhin belirlenmesi kapsaminda yapilan teknik çalismalarin belirli bir asamaya geldigi görülmektedir. Bu teknik içerikli çalismalar; amenajman etüdü, seritvari haritalarinin alinmasi ve güzergâhin bu haritalara islenmesi, güzergâh üzerinde gerekli sondajlar ile laboratuar deneylerinin ve diger zemin arastirma islerinin yapilmasi, tüneller, köprüler, istinat duvarlari gibi sanat yapilari ile istasyon tesislerinin ve demiryolunun teknik sartnamelerdeki esaslara göre projelerinin yapilmasi, üst yapi, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon projelerinin yapilmasi, fizibilite etüdü, güzergâhin kesif ve metrajlarini içermektedir.

Tirebolu Dernekler Federasyonu Baskani Prof. Dr. Halit Keskin, yaptigi açiklamada “Harsit Vadisini boylu boyunca geçecek Erzincan – Tirebolu Demiryolu Projesi ile yüz yillik rüyamizin gerçek olacagini düsünüyoruz.


Federasyon olarak bu konuda her zaman duyarli olduk ve kamuoyunda meseleyi güncel tutmaya çalistik. Giresun milletvekillerimizin, sivil toplum örgütlerinin, bürokratlarin ve hemserilerimizin projeye sahip çikmasini saglamaya çalistik. Bu konuda yüz yil önce baslamis olan çabalarin beklentilerimizi karsilayacak sekilde sonuçlanacagini görmek istiyoruz.

Tirebolu kamuoyu bu konuya her zaman duyarli olmustur. Giresun Günlerinde, Tirebolu Kültür ve Sanat Günlerinde ve birçok etkinligimizde demiryolu konusunu sürekli gündemde tuttuk. Çesitli defalar yaptigimiz çalismalara ek olarak toplanan binlerce imza Ulastirma Bakanimiza bizzat iletilmistir.

Demiryolu ile ilgili olarak Giresun ve Gümüshane STK’ lari olarak ortak bir platform çalismasini geçtigimiz aylarda Tirebolu’da baslattik. Bu konuda önemli mesafeler kaydedilmis durumdadir. Platform çalismalariyla ilgili gelismeler önümüzdeki günlerde kamuoyu ile detayli olarak paylasilacaktir.


Federasyon olarak yaptigimiz ve baslatmis oldugumuz çalismalarin netice almasi yönünde büyük bir beklenti içindeyiz. Ulastirma Bakanimiz Sayin Binali Yildirim’in Tirebolu Balikçi Barinagi açilisinda bizlere verdigi sözü unutmadik. Araya baska faktörler girmezse, sadece objektif sartlar göz önüne alinirsa, en uygun güzergâh bellidir ve bu güzergâh Harsit Vadisi olacaktir kanaatini tasiyoruz. Bu dogrultuda STK’larin meseleyi güncel tutma ve kamuoyuna mal etme sorumluluklari ve güçleri bulunmaktadir. Nihai sonuçlara, ilgili illerin siyasilerinin inisiyatif alici girisimleriyle ulasilacagina da kuvvetle inaniyoruz. Siyasi partilerimizin milletvekillerinin projeye daha güçlü destek vermesi Tirebolu ve Giresun halkinin beklentisidir.  

Geçtigimiz günlerde Trabzon’u ziyaret eden Cumhurbaskanimiz Sayin Abdullah Gül konusmasinda, “Trabzon Limani nin sadece Karadeniz için degil, Kafkaslar için de önemli konuma sahip oldugunu belirtti ve demiryolu projesi ile liman daha da canlanacak” demistir. Bu söz demiryolunun eninde sonunda Trabzon’a gelecegi ile ilgilidir. Güzergâh konusunda Ulastirma Bakanligi Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanlari Insaati Genel Müdürü Ahmet Arslan, projenin güzergâhiyla ilgili olarak su anda birkaç alternatif üzerinde çalistiklarini belirterek, henüz net bir güzergâhin olmadigini söylemistir.Tüm bunlardan anlasiliyor ki, henüz güzergâh karari verilmemistir. Kararin Erzincan, Gümüshane ve Dogankent üzerinden Tirebolu’ya oradan da Trabzon’a yönelecegine olan inancimiz tamdir. Tirebolular, Giresunlular ve vadi halki için yüz yillik rüya olan demiryolunun Tirebolu baglantisinin gerçeklesmesini bekliyoruz.
Keskin açiklamasinda 7 Kasim 2010 Pazar günü saat 14:00’ de Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde genis katilimli Harsit Vadisi Demiryolu konulu bir panel yapacaklarini, hemserilerini ve tüm vadi halkini bu panele davet ettiklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.