Uncategorized

Yaylada Define Avi


Bulancak Ilçesi kirsalindaki 2 bin rakimli yaylada, definecilerin 45 gündür kazi alaninda 30 metrenin üzerinde sondaj yapan kazi ekibi, bu süre içerisinde arama çalismalarina 200 bin lira harcadi.


Yaklasik bir yillik planlamanin ardindan baslanan kazi çalismasinda, oldugu var sayilan kralliga ait sehrin gözetleme kulesinden asagiya iniliyor. Kazi ekibi, 90 ton altinin bulundugu sanilan hazineyi ortaya çikarma heyecanini yasarken, ilçe yöne-ticileri de hazineyle degil, ortaya çikacak yeralti sehrinin bölge-nin kaderini degis-tirecegine inaniyor.


Kazi için yaklasik 45 gün önce Giresun Valiligi nden izin alarak ekibiyle birlikte çalismalara baslayan Turan Gögerçin (44), yaptigi açiklamada, mesleginin definecilik oldugunu, tamamiyla yasal prosedürler çerçevesinde devlet gözlemcileriyle birlikte kazi yaptiklarini söyledi.


Kazi yaptiklari alan üzerinde bizzat kendisinin bir yillik çalisma yaptigini, tarihi kaynaklar ile haritalari inceleyerek koordinatlara ulastiklarini ifade eden Gögerçin, “Izin alinir alinmaz ekibimizi olusturarak kazi yapacagimiz noktada hemen çalismalara basladik. Biz profesyonel definecileriz, cihazimizla tespitini yaptik, dokümanlari topladik, aynen hepsi dogru çikti. 10 gün içinde hedefe ulasmayi planliyoruz” dedi.


 


MESALE KOYMA YERLERINE ULASILMIS


Kazi yaptiklari 1,5 metrekarelik alanda 45 gün içerisinde 32 metrelik derinlige ulastiklarini, sehrin kulesi oldugunu düsündükleri bu alandan, o dönemin harçlariyla olusturulmus ve kesme diye tabir edilen taslardan yapilan bölümler bulduklarini, kulenin aydinlatilmasi için kullanilan mesale koyma yerlerini ortaya çikardiklarini anlatan Gögerçin, “Buldugumuz izlerden olayin dogru oldugunu anladik. Dogru yolda oldugumuza inandik. Yasal olarak 15 günümüz kaldi. Makinelerimizin ariza yapmasi bizi etkiledi ama 10 gün içinde ulasmayi planliyoruz” diye konustu.


Gögerçin, kazi alanina sondaj malzemesi, seyyar kompresör, jeneratör, yapay asansör, 13 kisilik ekiplerinin yatacaklari çadirlar ve malzemeler çikardiklarini, simdiye kadar kazi için 200 bin lira harcadiklarini vurgulayarak, “Dogru yolda oldugumuza eminiz. Çünkü yere vuruyoruz, altinin bos olduguna dair sesler geliyor. Buradan hem büyük bir define, hem de bir medeniyetin izlerini çikaracagimizdan eminiz” dedi.


 


BELEDIYE BASKANI ÇALISMALARI IZLIYOR


Kazi çalismalarini yerinde inceleyen Bulancak Belediye Baskani Kadir Aydin ise bakir dogasi ve yaylalarinin güzelligiyle adindan söz ettiren Karadeniz de, ilçelerinin sinirlari içerisindeki bir yaylada böyle bir hazinenin varliginin kendilerini son derece heyecanlandirdigini söyledi. Aydin, “Sonuçlarini merakla bekliyoruz. Baslangiçta bir define kazisi olarak algilandi ama isin üzerine gidildikçe, biraz daha boyutlari ilerleyince farkli noktalara gitti. Yerel idareci olarak buradaki ekonomik degeri olan altinla ilgilenmiyorum. Benim açimdan bunlarin zerre kadar bir degeri yok. Benim için asil degerli olan, asil hazine, burada böyle bir medeniyetin olmasidir. Bu boyutla degerlendirildiginde, Bulancak açisindan, yayla turizminin yani sira kültür ve inanç turizmi açisindan önemli olacaktir. Bu boyutuyla ilgileniyoruz ve sonucunu burada kazi yapanlardan daha merakla ve heyecanla bekliyoruz” dedi.


 


ÜRGÜP, GÖREME, DERINKUYU GIBI BIR YER ALTI SEHRI BEKLENIYOR


Bulancak Turizm ve Tanitma Dernegi (TUDER) Baskani Zafer Çamalti da kazinin resmi, devletten izinli bir define kazisi oldugunu belirterek, “Ilginç bir yer, orman içerisinde. Ben de kazi yapilan bölüme girdim. Degisik bir deneyim oldu benim için. Arkadaslar burada 3 bin 500 yil önce bu topraklarda hüküm sürmüs “Kirim Kralligi”nin izlerini ariyorlar. Dogal olarak da hazinesini ariyorlar” diye konustu.


Dernek olarak olaya turizm açisindan baktiklarini ifade eden Çamalti, “Burada arkadaslarin bekledigi bulgulara ulasilirsa, bizim bölgemiz için, Giresun için çok farkli boyut ortaya çikacak. Belki buranin tarihi, kaderi degisecek. Turizm açisindan burasi bir ziyaret yeri olacak. Burada arkadaslarin anlatmasina göre bir yeralti sehri, tarihi bir uygarligin kalintilari var. Tipki Ürgüp, Göreme, Derinkuyu gibi bir yeralti sehri bekleniyor. Kral mezarlarina ulasilma hedefleniyor. Ciddi anlamda da degerli bir hazine bekleniyor. Temennimiz alana ulasilmasi. Onlar altinlari alsin, yeralti sehri de bizim olsun” diye konustu.


Bulancak Dernekler Federasyonu (BUFED) Ihsan Yüksel ise alandan çikarilacak ne olursa olsun, bunun bölgeye hem maddi hem de manevi anlamda önemli katkilar saglayacagini söyledi.


Yüksel, kazinin Karadeniz Bölgesi nin turizme kazandirilmasi noktasinda önemli bir rol oynayacagina ve insanlarin yöreye sürekli gelerek buralari ziyaret etmesine katkida bulunacagini umduklarini belirtti.


Kazi ekibinden Bahri Karayaka da çalisma yaptiklari alanin kültürel açidan önemli bir yer olduguna ekip olarak inandiklarini, 5-6 metreye kadar kalintilari bulmayi ümit ettiklerini söyledi.


Cemil Erol ise 45 gündür ailelerinden uzak olduklarini ancak buna alismaya çalistiklarini belirterek, “Ne kadar zor olsa da biz çalismalarimizi sürdürüp amacimiza ulasacagiz” diye konustu.


 


TARIHÇILER KIRIM DEGIL, KIMMERLER OLABILIR DIYOR


Bulancak halki ise konuyu çesitli kaynaklardan duyduklarini, aramanin altin için yapildigina inandiklarini belirtti.


Erdal Yesiltepe, “Duyduk. Burada eski çagdan kalma bir seyler varmis. Ama ne kadar dogru bilemem” derken Recep Basoglu, “Altin ariyorlar” dedi.


Tarihçiler ise eski çaglarda, milattan önce 1500 lü yillarda bölgede “Kirim Kralligi”nin var olduguna dair herhangi bir tarihsel bilgi olmadigini, bulunacagi iddia edilen sehrin milattan önce 8 inci yüzyilin ilk yarisina kadar Kafkasya dan Karadeniz in kuzeyine dogru uzanan alanda yasayan atli göçebe kavim “Kimmerler”e ait olabilecegini belirttiler.


 


HAZINE BULUNURSA YÜZDE 50 SI DEVLETIN OLACAK


Define Arama Yönetmeligi, define aramak isteyenlerin, define arayacaklari yerin bagli oldugu mülki amire bir dilekçeyle müracaat etmelerini ve dilekçede arama amacinin açikça belirtilmesini sart kosuyor.


Bulunan definenin Maliye Bakanligi nca geçer akçe olarak degerinin tespit edilmesini öngören yönetmelik, define Hazine ye ait arazide bulunmussa degerinin yüzde 50 sini çikaran kisi olan araciya verilmesini karara bagliyor.


Bulancak ta yapilan kazida, yönetmelikte belirtilen devlet gözlemcileri de yer aliyor.



 



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.