Uncategorized

Kirazin Anavatani

Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, Giresun da yabani kiraz üretimini gelistirmek için çalismalarin sürdürüldügünü söyledi.


Ceylan, düzenledigi basin toplantisinda, Giresun un ismini kirazdan aldigini ve Giresun un kirazin anavatani oldugunu belirtti. Dünyaya kirazin Giresun dan yayildigina dikkat çeken Ceylan, ancak bölgede kiraz üretiminin neredeyse yok olmakla karsi karsiya bulunduguna isaret etti.


Giresun da yabani kiraz üretimini gelistirmek için çalismalarin sürdürüldügünü dile getiren Ceylan, “Giresun adini kirazdan almasina ve bu ürünün anavatani olmasina karsin, yörede kiraz üretimi yok denecek kadar az. Adeta Giresun da kiraz yok olmakla karsi karsiyadir. Orman Bölge Müdürlügü olarak, Giresun da kiraz üretiminin gelistirilmesi için yabani kiraz üretim projesi gerçeklestiriyoruz. Geçtigimiz yil 20 hektar alana 30 bin yabani kiraz fidani dikimi gerçeklestirdik. Bu yil 75 bin fidan dikimini hedefliyoruz. Yok olmakla karsi karsiya olan kirazi anavatanina geri getirecegiz” dedi.


Yabani kiraz agaçlarinin degerli oldugunu ifade eden Ceylan, “Yabani kiraz agaçlari, oldukça hili büyümektedir. 50-60 yil idare müddetini tamamlayan basta asli türlerimizden kayin olmak üzere diger birçok türle kolayca karisim yapabilen, meyvesi ve kerestesi son derece degerlidir” diye konustu.


Ceylan, bölge ladin ormanlarina büyük zarar veren zararlilara karsi sürdürülen mücadelelerde de önemli basarilar elde ettiklerini söyledi. Ladin ormanlarinda ekolojik dengenin yüzde 85 oraninda saglandigini kaydeden Ceylan, zararlilara karsi mücadeleye hiz kesmeden devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.