Giresun’da doğan birçok insanın ana kaderi gurbetçi olmak. Zuid Holland’da bulunan ve 24 bin nüfuslu Sliedrecht kasabasında 400 civarında Giresunlu yaşıyor.
Giresunun Eynesil ilçesinin Belen Köyünden 60lı yılların başında çalışmak için gurbete gelen bu insanlarımızdan geride kalan 50 yıl içerisinde nerdeyse torununun torununu dahi görebilecekler bile var. Özellikle Kara soyadlı ailenin fertleri ilk başta Sliedrecht’e gelip yerleşmişler. Şimdilerde 90 haneye ulaşan, Giresun’un çeşitli ilçelerinden gelen bu insanlar gurbette memleket özlemini birbirlerine tutunarak gidermişler. Burada yetişen çocuklarının eğitimine katkı sağlamak için çeşitli kültürel faaliyetlerde de bulunuyorlar.
9 kişiden oluşan folklor ekibinin hepsinin soyadı Kara mesela; Sliedrecht’e ilk gelen erkekler 70′li yılların başında Sliedrecht van Beest Demir Çelik fabrikasında işe başlamışlar. Yıllarca orada çalışıp oradan emekli olmuşlar ve kimisinin oğulları veya damatları hala o fabrikada çalışmakta. Kadınların çoğu ise Victorya bisküvi fabrikasında ve tekstil fabrikalarında çalışmışlar ve çoğu hala çalışmaktalar.
Sliedrecht’e gelen ilk Türkler ve şu anki hane sayıları şöyle:
Eynesil İlçesi, Belen Köyü: Ramazan Kara (8 hane), Rasim Kara (4 hane), Rasim Kara-2 (10 hane), Hasan Hüseyin Kara (6 hane), Kemal Çakır (9 hane), İsmail Çakır (11 hane), Yunus Tuzcu (6 hane), Kemal Gürsoy (6 hane), Ahmet Torun (12hane).
Bu 66 hane dışında daha sonradan ayrı gelenlerde olmuş. Bunlar dışında ‘Nereden baksanız 50 tane Eynesilli hane daha var’ diyor görüştüğümüz Sliedrecht Camii Gençlik Kolları Başkanı Saadet Kara.
Diğer ilçelerden gelenler ise şöyle:
Görele İlçesi: Talip Emanet (7 hane), Tahir Sefer (5 hane) Dereli İlçesi :Halil Teke (6 hane).