Uncategorized

HES’lere KARKON Damgasi

Bahçelievler Necip Fazil Kisakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde, oturum baskanligini Istanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek yaparken, panelist olarak’ta Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ( ITÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü ), Dr. Ismail Mentes (Küre Daglari Milli Parklar Müdürü), Fevzi Isbilir (ÇED Genel Müdürü), Nazmi Kagnicioglu (DSI Etüt Planlama Daire Bsk. Sube Müd.) HES davalari ile isminin duyuran Av. Yakup Okumusoglu oldular.


Panelde konusmacilarin HES (Hidro Elektrik Santralleri) konusunda farkli görüsleri savunan taraflardan olmasi, ortaya  hararetli görüntülerin çikmasina sebep oldu.
Basarili bir yönetim gösteren Panel Medaratörü Istanbul Barosu Genel Sekreteri Egitimci ve Avukat Hüseyin Özbek bile zamanla salona hâkim olmakta zorlandi.
Ilk sözü Çevre bilimci ve özellikle HES’lerin zamanla dogaya verecegi zararlar üzerine arastirmalar yapan  Prf. Dr. Nüzhet Dalfes aldi ve su konulara degindi “Doga bize emanettir. Karadeniz’deki degerler bütün ülkenin degerleridir. Çalismalar her bölgede iklim degisikligi olacagini gösteriyor. Karadeniz’de de yagis artacak ya da degisken hale gelecek. Iklim simdiki gibi kalacak sekilde degil, degisecekmis gibi kararlar alinmalidir. Su Karadeniz’de eko-sistemin ayrilmaz bir parçasidir. Suyla oynarsaniz sistemi bozarsiniz. Bir “can suyu” kavramindan söz ediliyor. ‘% 15-20 oraninda can suyu birakacagiz’ diyorlar. Insanin damarlarindaki kani alsaniz da bu kadarini biraksaniz o insanin hali ne olur? Can suyu kavrami aldatmacadir. Suyla ilgili yapilan görüslerde muazzam bir cehalet söz konusu. Suyun önünü kesmezseniz heba olup gider gözüyle bakiliyor. Oysa suyun gittigi yerlerde de, denizde de hayata katkisi var. Su ve HES meselelerini ulusal mesele haline getirmelisiniz, aksi halde benim kisisel görüsüm doga bu isten büyük zararlar görecek” dedi.


Daha sonra söz DSI Etüt Planlama Müdürlügü Sube Müdürü Nazmi Kagnicioglu’na verildi, Kagnicioglu ise kisaca sunlari anlatti  “ Günümüzde yenilenebilir kaynaklar ön plana çikti. Enerji ihtiyacimizin çogu dis kaynakli olan dogalgazla saglaniyor. Ülkemizde barajlar hep belli noktalarda toplandi. HES konusunda Karadeniz Bölgesinden 350 civarinda basvuru var, çünkü su potansiyeli çok. Baska bölgelerde de su var ama orada tarimda kullaniliyor. En uygun bölge Dogu Karadeniz’dir” diyerek nehir tipi santrallerin Türkiye için önemine vurgu yapti.


ÇED (Çevresel Etki Degerlendirmesi) Genel Müdürü Fevzi Isbilir, “ Enerji ihtiyacimizin % 25’i hidrolik kaynaklardan, gerisi fosil yakitlardan geliyor, yani % 70’ten fazla disa bagimliyiz. Böyle bir ülke enerji arz güvenligini saglamali, enerji kaynaklarini iyi kullanmali. bu da karbon salinimi olmayan kaynaklardan olmali. Dünya’da sürdürülebilir kalkinma diye bir kavram var. Eger insan-çevre-ekonomi korelâsyonu olmazsa bu mümkün olmaz. ÇED iki sorunun cevabini arar: 1- Bu faaliyet için yer dogru mu? 2- Teknolojik alternatifle dogru mu? Büyük barajlar yapildi bitti. Artik büyük baraj yapacak yer yok gibi. Simdi sira ufak nehir tipi santrallere geldi. Hem yerli hem de karbondioksit emisyonu yok.”


Av. Yakup Okumusoglu, uzunca bir görüntülü sunumdan sonra yaptigi konusmada, HES’ler konusunda verdigi hukuki mücadeleden örnekler vererek salonda hararetin yükselmesine sebebiyet verdi. Soru-cevap kismina geçildikten sonra resmi kurum temsilcileri olan Nazmi Kagnicioglu ve Fevzi Isbilir zor anlar yasadilar. Fevzi Isbilir, “herkesi memnun etmek zor. Sirtinda yumurta küfesi olmayanlar için konusmaksa kolay. Hem enerji ihtiyaci söz konusu hem de eko-sistemin korunmasi gerekiyor. Biz dengeyi saglamaya çalisiyoruz” dedi.


Kapanis konusmasini paneli yöneten Egitimci Avukat Hüseyin Özbek yapti öncelikle panele katilan ve sunu yapan bilim adamlari ve davetlilere tesekkür eden Avukat Hüseyin Özbek ilave olarak sunlari söyledi “ Burada Karadeniz’in dogusundan batisina kadar her vilayetten insan var. Panelist arkadaslarin farkli görüsleri temsil etmeleri de çok önemliydi, Bu tür etkinlikler demokrasi kültürünün gelismesine büyük katkilar sagliyor ” dedi ve paneli noktaladi.



 

KARKON Genel Baskani Tahsin Usta da,  bu panelin ardindan gazetemize yaptigi açiklamada “ Konfederasyonumuz genis bir cografyaya hakim olan Karadeniz’in bütününü kapsiyor. Bu sebeple biz de HES konusunda iki ayri panel düzenlemeyi uygun gördük ve bugün birincisini gerçeklestirdik. Ikinci panelimiz ise Anadolu Yakasi’nda belirleyecegimiz bir salonda gerçeklestirilecektir. O da agirlikli olarak Dogu Karadeniz’deki HES’leri konu alacak ” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.